Er dygnsrytm

OK, nu ska vi göra något roligt. Jag tänkte göra en undersökning med er för att utröna när på kvällen/natten ni går och lägger er samt när på morgonen/dagen ni stiger upp. Givetvis gäller detta helger och lov, och alltså inte under vanliga skoldagar. 

Som lite kuriosa tänkte jag berätta att runt 10 % av Sveriges befolkning har speciell dygnsrytm, s.k. morgonrytm och är således extremt morgonpigga. De går gärna upp kl 05-06 på morgonen och blir väldigt kvällströtta redan vid 19/20-tiden på kvällen. Det är ett levnadstillstånd man inte kan göra så mycket åt utan får finna sig i. Som tur är drabbas bara en minoritet av denna irriterande "åkomma" (tänk att aldrig orka ha kul på kvällar och nätter).

Omvänt finns det folk som är extremt morgontrötta och ständigt lider av sömnbrist p.g.a. att de tvingas masa sig upp ur sängen tidigt på morgnarna. De flesta är dock anpassningsbara mellan de två varianterna; dock finns det fortfarande de som har väldigt svårt för att anpassa sig till dygnets andra halva.

Er uppgift är att skriva ungefär när på dygnet ni stiger upp en ledig dag och när ni lägger er/känner trötthet och helst bara vill sova. Därefter, om tillräckligt många svar skickas in, tänker jag sammanställa resultaten. Ni kan skicka era dygnsrytmer till [email protected] eller kommentera direkt i det här inlägget.

Come on come on!

/Johan

Tre anledningar att hata slask

1. Det stänker upp smuts på kläderna, och man blir blöt som sjutton.

2. Vädret får en på dåligt humör.

3. Det suger att springa i slask.

...


Ni ser ju själva hur illamående man blir.                       Ärligt talat ser situationen inte så hemsk ut.


Ge mig hellre en snöstorm!

/Johan


Var får man plats med böckerna?

En bokhylla är inte oändlig och brukar dessutom fullastas med böcker när man installerar den i valfritt rum. Detsamma gäller min bokhylla - den är fylld till maxgränsen och jag kan inte ge utrymme för fler saker än de som redan finns.

Hemma på mitt rum har jag i princip alla böcker jag behöver. Om jag kommer på att jag behöver plugga t.ex. biologi, så blir detta möjligt genom att boken återfinns någonstans. Och inte i skolan, vilket kan vara enerverande om en läxa påkommes dagen innan.
Detta medför dock ett allvarligt problem: var ska man få plats med alla böcker? Jag slänger alltid ut dem på golvet när jag kommer hem från skolan. På golvet hittar man enklare det man behöver så det är en utmärkt plats för... ja, böcker. Men nu har jag så mycket grejer att det ser himla fult och ostädat ut, och hela mitt skrivbord är täckt av böcker och allehanda papper och skrivbordsartiklar. Jag får ju inte plats med sakerna längre.

Nu är det i och för sig mycket med i princip alla ämnen, och får jag tid över till frilabsskrivande, matteläxan och så vidare behöver jag materialet. Men det är fett drygt att behöva sopa bort allt skit på skrivbordet varje gång jag ska sätta mig vid datorn på mitt rum. Pluggar jag tvingas jag flytta på tangentbordet, och vice versa. Det är sååå jobbigt.


En smula överdriven tolkning av problemet.


Hur gör ni andra mer era böcker? Strös de ut på golvet eller staplas i en prydlig hög på skrivbordet?

/Johan

Tjohopp alla läsare!

Idag har jag ingen vettig fantasi så jag börjar skriva och låter meningarna navigera mig framåt i det här inlägget. Till att börja med kanske jag ska ge er en helhetssyn över vad jag sysslar med nu för tiden? Typ nu, alltså.

Det är dock inga roliga tidsfördriv, men fysik och uppvärmning inför roliga veckan är vad jag syssersätter mig med just nu. Harmoniska svängningar, elektromagnetisk induktion, mekanik och våglära är förvisso intressant men jag pallar verkligen inte nöta samma skit längre. Och på onsdag slipper jag för resten av halvåret!
På tal om nästa vecka. Jag fick mig ett gott skratt igen när Frida berättade att hon har - håll i er sammare och annat löst folk - sju prov nästa vecka. Biologi, kemi, tyska och engelska. Det är vad jag kallar hälsoskadligt. Att springa milen blir ju snart mindre jobbigt ur pulsperspektiv sett.

Annars tackar jag folket för en nice helg, med film hos Bohlin i fredags och värstingmiddag hos Robin i lördags där jag var delaktig i både förrtätt och efterrätt. Det är nåt vi får göra om, gubbar! Min Ouzo gick också slut, men det var värt det. Plus att jag spelade bort 60 spänn på en halvtimme. :P

I övrigt har jag nu sprungit tre dagar i rad, träffat Magdalena min igår och ett slag idag (alltid lika fin och rar!), sett min aktie rasa 5,2 % och insett att banker är det segaste som finns. Jag + bank = nej, jag ogillar att vänta på nåt som inte är spännande och det är alltid pensionärer som drygar vid kassan.

Oh yeah, life is life, och varför ska jag gnälla över att jag har så lite fritid nu? Känns lite ute nu, så varför inte skratta och skåla över en nice kommande vecka med många prov? Det får bli en öl imorgon. ;)

Och så får saker gå som de går.

/Johan


Jag är en människa!

Denna dag får gå till historien som den dag då jag blev kallad för olika djur!
 
Dagen började med att jag satte på mig en brun kjol, bruna strumpbyxor och en beige ylletröja. Sedan visste jag inte vad jag skulle ha för skor så jag rådfrågade min kära moder:

Jag: Mamma, har du några matchande skor jag kan låna?
Mamma: Det kan jag nog skrapa fram!
Mamma hämtar ett par bruna skor som jag sätter på mig.
Mamma: Åh, vilken fin älg du kommer vara idag!
Jag: Huh?

Nej mamma, det är om tre veckor jag ska vara utklädd till älg på en konsert för små barn! Ska jag ta detta som en hint att jag klär mig i för mycket brunt och beige eller...

Senare gick jag till mitt orkesterrep och sitter framför min cellolärare. Jag hör hur han sitter och mumlar till min kompis "...magda liknar nåt...håret från sidan...nåt djur är det...". Till slut utbrister han "Magda! Den där inbakade flätan får ditt huvud att se ut som en häst!"
  
image19           image20
Inte jag!                                                                        Inte heller jag! 

/magda

ps. Linnea, du kanske fattar det snitsiga med rubriken! Pussokram :)

I'm a busy man

Shit vad jag har saker att göra. Så mycket att jag knappt hinner sköta om bloggen. Det är illa, jag vet, men sen har jag också haft multipla föredrag den senaste tiden (med exam speech idag, yeah!) gjort diverse läxor och analyserat tysk litteratur. I nästa vecka har jag nästa Mock-examen i engelska, och slutprov i klassisk fysik.

Men det blir bara roligare! Veckan därpå, vecka sex, har jag sex prov. Genetik, tre ÖSD-prov i tyska (typ värstingslutprov) och två Mock-examen i engelska. Jag är sysselsatt varje dag, således.

Så har jag tid att blogga? Jo då, ska ta ledigt på fredag men räkna inte med så mycket från mig när "roliga veckan" inträffar. När jag i måndags upptäckte hur den veckan skulle se ut satt jag och garvade rejält. Hoppas ni också ser humorn i det.

HAHA.

/Johan


Aktier - det hemliga guldet

Jag har blivit värsta vuxen på senaste tiden. Varor (i synnerhet julklappar) inhandlas över nätet och betalningar utförs alltid digitalt. Detta har jag i och för sig hållit på med ett bra tag, men sedan jag blev arton fick jag personligen en massa förmåner som jag gillar. Nuhar jag tagit nästa steg - steget mot börsen.

Sedan jag upptäckte hur mycket potential det finns i att ha kännedom om aktiemarknaden har jag numer engagerat mig i de två aktier jag suttit på under 2007: Vostok Gas och Vostok Nafta. I onsdags förra veckan kulminerade bägge och jag hade en årsvinst på 30 % för Vostok Gas medan Nafta låg ännu bättre till. På måndagen var detta reducerat till tio procent. Följaktligen var jag inte på så särskilt gott humör och jag ville omedelbart sälja dem. Efter att ha rådslagit med pappa bestämde vi dock att behålla dem, och med turen på vår sida gick de upp en smula under måndagen och tisdagen.
Idag har jag sålt Vostok Gas, som gjorde en marginalförlust med drygt 7 procent. Vostok Nafta steg (!) däremot med 1,5 %, så strategin var den här gången rätt.



Ni som tror att aktier är tråkigt eller enbart för de inbitna - tänk efter. Det finns två sätt att tjäna pengar på: antingen jobbar man, eller så vinner man pengar. Aktier är de inbitnas Lotto, men ett så mycket mer spännande sådant. Allt som händer på börsen spelar in på världsekonomin. Och den är i faslig gungning nu, vilket har förtärkt mitt lilla nyintresse.

Vem är förresten inte intresserad kring hur världsekonomin klarar sig ur detta osäkra gränsland? Jag personligen väntar på att Vostok Gas sjunkit lågt. Därefter smäller det!

Åh, förresten. Nu ska jag äta lasagne. Och det ska inte ni!

/Johan

Johan, du är NV-nörd trots allt!

Jag har numer dragit in Johan i miljögruppen på skolan! Kanske låter som töntarnas eldorado, men det är faktist jättekul, tack vare underbara Östis (kemi/biologilärare). Senaste mötet skrattade jag så jag fick ont i magen (man kan få ont i magen av andra anledningar än hunger...), bland annat på grund av Johans citat:

Östis: Här, börja ta av vetelängden!
DK2a: Var ska jag börja skära nånstans?
Johan: Börja vid 5´!

Detta kanske inte säger en sammare så förfärligt mycket, men har man läst genetik går det inte att hålla sig för skratt!

Ett tag trodde jag att Johan endast gått med i miljögruppen för att det serveras fika (!!), men erkänn Johan, du är NV-nörd innerst inne :P

/magda

Käk i hungerns nöd ett av livets höjdpunkter

Hungrig och uttröttad är man ofta. Det kan visa sig på olika vis: kurr i magen, tom på energi i kroppen och allmän tomhetskänsla i magen. Hungerstadiet kan dock delas in i olika delar:

1) Känslan i magen, känslan att man behöver något.
2) Tömd på energi. Att gå omkring känns segt och allmänt drygt.
3) Magont i kombination av magtomhet. Detta är inte roligt, för när man väl sätter sig för att käka blir det inte bättre förrän (oftast) ett par timmar senare.

Detta kan förstås variera från person till person, men ungefär såhär fungerar det. Jag har dock ingen erfarenhet vad som händer efter det magonda; så långt har jag inte "experimenterat" men man lär ju må riktigt illa efter 24 timmar och senare decka omkull.

Det som är häftigt med hungern är emellertid att man aldrig tröttnar på att inta föda när matbehover kulminerar. Det är lika underbart varje gång, och smakar alltid lika gott. Att äta är inte bara gott, det är också skönt och roligt. Men det visste ni ju förstås redan.

Ni ska få ett smakprov på vad hunger innebär. Enjoy.

image18

/Johan

Paj - bortglömt & underskattat

Nu när Magda langade ett matinlägg blev jag förstås taggad att skriva ett jag med. Här kommer mitt bidrag, och det handlar om paj.

Det slog mig nyss att jag var väldigt sugen på paj. Paj? säger ni. Vem vill ha det? Det kanske är lättänkt, men satans vad gott det är. Paj är liksom en kombination av smaskig deg och goda tillägg som ost, skinka och grönsaker som smakar outstandingly good. Det var rätt länge sen jag åt paj sist. Mamma gjorde ost- och skinkpaj förr men inte längre, varför kan man fråga sig. Paj som mat, när som helst, är ju ypperligt nice och en favorit som blivit bortglömd. Alldeles för bortglömd.

Ge mig paj! Jag är fruktansvärt sugen. Och snart ska jag käka kvällsmat. Det vill säga två veckor, banan, mjölk och ett eventuellt äpple.
Men ingen paj.

/Johan

mangooo

Nu blir det ett matinlägg! Jag har nämligen hittat ett supergott recept på mangoglass som jag måste dela med mig av. Jag dedikerar detta inlägg till Linnea, nu när jag vet att du läser :P (och till mirre också, om du hittar hit, glassen är verkligen värd att prova!).

1 paket frusen mango
2 dl turkisk youghurt
rivet skal av en lime

kör alltihop med stavmixer och lägg upp i skålar. Servera med hallon och citronmeliss, eller något annat gott.

Njut!
/magda

Sömntips

Nytt år och rivstart. Efter att man arbetsmässigt legat i koma ett par veckor ska man plötsligt växla om och återställas till det "normala" livet. Det är inte alltid så lätt om man vänt på dygnet under semesterperioden.

Hör följer därför några tips för dig som har svårt att somna:

image17

- Träna hårt innan eller efter middagen. Det ska helst vara kondition, det är uttröttande och effektivt. Löpning går utmärkt, men du som har en cykel installerad i huset kan även sätta dig på den och köra i 30-40 minuter.

- Lägg dig ner, slappna av, och sätt på en yoga-skiva. Helst en som låter dig mentalt pröva olika tankemoment. Utförs strax innan läggdags.

- Läs något som du verkligen tycker är tråkigt och snor hjärnkapacitet, alternativt något som du upplever koncentrationskrävande (matte?). En trött hjärna gör att man somnar avsevärt lättare.

Hjälper det?

/Johan

Tiden när allt ska klaras upp

Imorgon börjar skolan igen. Jag är hyfsat på G igen, trots att jag fått öppna fysikboken lite grann och slutfört ett tyskaprojekt. Det förstörde dock inte lovet - det sköna är ju att slippa alla uppsatser och labrapporter som ska in stup i kvarten.

Jag är inte särskilt upprörd över att börja igen nej, men när jag inser att jag har slutprov i tyska om en månad, slutprov i klassisk fysik om tre veckor och är tvungen att ha bestämt universitetsutbildning inom tre månader känner jag hur grötig den här terminen kommer att bli. Projektarbetet ska dessutom in i april, följt av alla frilabbar och sluttester i maj. Det blir hektiskt. Vem sa att trean var chill?

Universitetesutbildningar har jag checkat idag, och i skrivande stund sympatiserar jag mest med Civilingenjörsprogrammet i Teknisk fysik. Det är megatufft, jag vet, men jag vill läsa matte och fysik och helst inte gå i pappas fotspår. Plus att man får en grym utbildning och inte måste jobba med naturvetenskap efteråt. Det ni, ni som ska läsa juridik och saker! ;P

Men det gäller ju att inte gnälla för mycket. Varför ska man gnälla? Livet leker ju annars. Och den här terminen kommer mest troligt bli den mest spännande i mannaminne.

/Johan

RSS 2.0